Real Time News

Η εξασθένηση της ακοής αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Τα άτομα με απώλεια ακοής ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων μνήμης και σκέψης μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Λονδίνο. «Καραδοκεί» η ήπια γνωστική εξασθένηση Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής τη δρα Τέιλορ Φιλντς, επικεντρώθηκαν σε ανθρώπους που είχαν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν διαγνωστεί με απώλεια ακοής είχαν υψηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης τέσσερα χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν τις ακουστικές και πνευματικές ικανότητες 783 υγιών ατόμων μέσης ηλικίας.

Πάνω από τα δύο τρίτα του δείγματος είχαν τουλάχιστον έναν γονιό που είχε διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί τους υπέβαλαν σε διάφορα γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών, με έμφαση στη μνήμη και την πνευματική επεξεργασία πληροφοριών. Όσοι είχαν εξ αρχής απώλεια ακοής είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση τέσσερα χρόνια αργότερα από εκείνους χωρίς ακουστικά προβλήματα. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η απώλεια ακοής είναι μια πρώιμη ένδειξη πως το άτομο διατρέχει υψηλό κίνδυνο μελλοντικής γνωστικής εξασθένησης.

Ωστόσο, θα πρέπει αν συνεχίσουμε την έρευνα προς επιβεβαίωση των συμπερασμάτων μας», σημείωσε η ερευνήτρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει σχέση μεταξύ ακουστικής απώλειας και γνωστικών προβλημάτων. Και στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι η σοβαρή απώλεια ακοής αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Πάντως, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η απώλεια ακοής είναι απόρροια αλλαγών που σχετίζονται με την άνοια, ή αν η απώλεια ακοής από μόνη της συντελεί σε γνωστική εξασθένηση. Έτσι οι επιστήμονες προς το παρόν δεν γνωρίζουν αν η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόβλημα και στον λόγο Σε ξεχωριστή μελέτη και πάλι του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ των προβλημάτων μνήμης και σκέψης και αλλαγών στην ευφράδεια λόγου. Σε δείγμα 219 μεσηλίκων που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δύο χρόνια, όσοι είχαν πρώιμα σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης στην αρχή της μελέτης, είχαν πιο απότομη μείωση της ευφράδειας μετά από δύο χρόνια. Επίσης, άλλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ίδιο συνέδριο αναδεικνύουν τη σχέση διατροφής και πνευματικών ικανοτήτων. Η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο γνωστικών δυσκολιών, ακόμα και άνοιας.

Μάλιστα, μελέτη που έγινε σε σχεδόν 6.000 άτομα στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή σε διάστημα 12 μηνών είχαν περίπου 35% λιγότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλό σκορ στα γνωστικά τεστ...


Αναζήτηση με τις λέξεις:

ΠΗΓΗ: Tovima.gr , 17 July 2017 - 17:56Ο ψαράς, η μοιραία ψαριά και τα μάγια
Ο ψαράς, η μοιραία ψαριά και τα μάγια
«Κόκκινα Δάνεια»: Λύση αλά… Ιρλανδία- Δίνεις κλειδιά, γλιτώνεις πλειστηριασμό
«Κόκκινα Δάνεια»: Λύση αλά… Ιρλανδία- Δίνεις κλειδιά, γλιτώνεις πλειστηριασμό
Η κρίση «βάζει φρένο» στο προσδόκιμο ζωής
Η κρίση «βάζει φρένο» στο προσδόκιμο ζωής
Καιρός: Ανεβαίνει ξανά ο υδράργυρος -Πού θα φτάσει η θερμοκρασία
Καιρός: Ανεβαίνει ξανά ο υδράργυρος -Πού θα φτάσει η θερμοκρασία
ΗΠΑ: Θα ανησυχούσαμε αν η Τουρκία αγόραζε τους S-400
ΗΠΑ: Θα ανησυχούσαμε αν η Τουρκία αγόραζε τους S-400
ΡΟΗ Ειδήσεων

Ώρα για παραλία! Ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά τα μελτέμια στο Αιγαίο παραμένουν

23 July 2017 09:55
Star.gr

Απίστευτη ατάκα Ελ. Αυλωνίτου για Γ. Βαρουφάκη: Κάνει σαν απατημένος σύζυγος!

23 July 2017 09:55
Newpost.gr

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους που συζητεί η Τουρκία…

23 July 2017 09:55
Presspublica.gr

Από το LBD στην... τσάντα Birkin- Εκθεση στο ΜοΜΑ για τη μόδα

23 July 2017 09:54
Iefimerida.gr

Tο φιλί αυτού του ζευγαριού έγινε viral για έναν πολύ συγκινητικό λόγο [βίντεο]

23 July 2017 09:54
Iefimerida.gr

Ο ψαράς, η μοιραία ψαριά και τα μάγια

23 July 2017 09:54
Newsbeast.gr

Μεμονωμένα επεισόδια και απομονωμένες πολιτικές

23 July 2017 09:53
Tvxs.gr

Τι συμβαίνει με το ΥΠΕΞ στη Θράκη;

23 July 2017 09:53
Tvxs.gr

Όταν το παλιό πεθαίνει, προσκαλεί τα τέρατα της χούντας

23 July 2017 09:53
Tvxs.gr

Βραδιά κλασικής μουσικής στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη

23 July 2017 09:51
902.grΤο XNEWS.gr συλλέγει ειδήσεις και άρθρα από ελληνικά ειδησεογραφικά sites και τα παρουσιάζει περιληπτικά σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη σας. Ενημερωθείτε πρώτοι για τα γεγονότα όπως μεταδίδονται σε real time, συνδυάστε την ενημέρωσή σας από διαφορετικές πηγές.
Xnews.gr - Real Time News

Επικοινωνία:
Facebook

UP