ΡΟΗ

Γιένς Μπάστιαν: Η επόμενη μέρα των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας είναι σε εξέλιξη

«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται ποικιλοτρόπως σε φάση αναμόρφωσης.

Όλοι θυμόμαστε το 2015, μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον, ότι η Γερμανία έδειχνε με το δάχτυλο την Ελλάδα. Οι αναταραχή που υπήρχε μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου έχει αντικατασταθεί από τη βούληση για συνεργασία και από την παρούσα κυβέρνηση. Συνεργασία σε σημαντικά ζητήματα, όπου υπάρχουν κοινά, παρά διαφορές.

Και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα νέας συνεργασίας: είναι η επένδυση της Fraport σε περιφερειακά αεροδρόμια, είναι ο αυξημένος αριθμός Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, που όμοιό του υπάρχει μόνο σε άλλες δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Γαλλία και την Πολωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα και το Βερολίνο θέλουν να ξεπεράσουν την φάση της αντιπαράθεσης και να προωθήσουν την συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που χρειάζονται και οι δύο πλευρές γιατί χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Απόδειξη είναι η πρόσφατη διμερής συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Η επόμενη μέρα των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας είναι σε εξέλιξη», είπε μεταξύ άλλων ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος της «Task Force» της Κομισιόν για την Ελλάδα (2011- 2013), Γιένς Μπάστιαν, στην ημερίδα που διοργάνωσε το προσκείμενο στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU) Ίδρυμα Χαννς Ζάιντελ στην Αθήνα με θέμα «Η επόμενη μέρα μετά τα προγράμματα στήριξης».

Ο κ. Μπάστιαν, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα επί 20 χρόνια, αφού έπλεξε το εγκώμιο της επικεφαλής του Ιδρύματος Χαννς Ζάιντελ στην Αθήνα, Πολυξένης Καπέλου, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι «η επόμενη μέρα επηρεάζεται σημαντικά από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας και το πώς αυτές οι σχέσεις θα εξελιχθούν».

Κατά τη γνώμη του η επόμενη μέρα χαρακτηρίζεται και από δύο άλλα στοιχεία: «Πρώτον από την αυξημένη επιτήρηση, κάτι όμως που δεν σημαίνει εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα, ούτε η Ιρλανδία, ούτε η Κύπρος, ούτε η Πορτογαλία, η οποία να έχει για τόσα πολλά χρόνια, τόσο υψηλό έλλειμμα όπως η Ελλάδα. Και αυτό αποδεικνύει πως η επόμενη μέρα είναι διαφορετική για την Αθήνα από ότι για τις άλλες χώρες.

Oι όροι αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα άλλο μνημόνιο, μια μεταμνημονιακή εποχή χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη. Εδώ έχουμε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι όροι, πλην των πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Και άλλες χώρες έχουν δεσμεύσεις, αλλά πουθενά δεν είναι τόσο περίπλοκες και δεν υπόκεινται σε τόσο αυστηρό έλεγχο όπως στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου αυτό έχει να κάνει με παρακαταθήκες, όχι μόνο της παρούσας, αλλά και προηγουμένων κυβερνήσεων. Και δεν θα κρύψω ότι και η Νέα Δημοκρατία έχει το μερίδιό της σε αυτήν την κληρονομιά.

Υπάρχει επίσης μια ατζέντα πολιτικών, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα στην Ελλάδα. Είχαμε 8 χρόνια οικονομικής και πολιτικής κρίσης και εξακολουθούμε να μην έχουμε κατανοήσει τους λόγους οι οποίοι μας οδήγησαν στην κρίση, και δεν μιλάω απλώς για συναίνεση, μιλάω για μια εθνική συναντίληψη των αιτίων της κρίσης, η οποία δεν υπάρχει ακόμα παρά το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι κ.κ. Χατζηδάκης και Πιτσιόρλας συνομιλούν μεταξύ τους.

Και τούτο διότι έχουμε από την άλλη τα τηλεοπτικά παράθυρα στα οποία όλοι μιλάνε κατά των άλλων και όχι ο ένας με τον άλλον. Δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα, είναι η οικονομική διείσδυση της Κίνας: «Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στον Πειραιά, υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Μια κινέζικη εταιρεία προσπαθεί να αγοράσει τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία και αυτό είναι επίσης μια σημαντική εξέλιξη για τη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική της Κίνας, η οποία θα έχει αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια. Αυτό που ξεκινά η Κίνα στον Πειραιά, στην Ελλάδα είναι μια προσπάθεια επέκτασης που συνεχίζεται και σε άλλες χώρες όπως είναι η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, για να διεισδύσει πιο βαθιά στην Ευρώπη. Η πύλη της Κίνας για την Ευρώπη είναι στον Πειραιά, είναι λοιπόν ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις σχετικές συζητήσεις στην Ελλάδα. Θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια συναίνεση όλων των κομμάτων υπέρ των επενδύσεων αυτής.

Παρότι πολλά κόμματα τσακώνονται σαν τον σκύλο με τη γάτα για άλλα -ήσσονος σημασίας- θέματα σε αυτό συμφωνούν. Σε σχέση με την Κίνα είναι ενδιαφέρον το ότι υπάρχει πάρα πολύ υψηλός βαθμός συμφωνίας.

Αυτό που κάνει η Κίνα στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει όμως μόνο με την οικονομία αλλά και με κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Υπάρχουν αρκετές χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το θέμα των κινεζικών επενδύσεων δεν πρέπει να εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν, αλλά των ίδιων των κρατών μελών. Καθίσταται, επομένως, δύσκολο να υπάρξει μια κοινή θέση μεταξύ των κρατών μελών επί σημαντικών θεμάτων όπως είναι η Κίνα», όπως επισήμανε ο κ. Μπάστιαν.

Διαβάζετε ένα στιγμιότυπο του άρθρου που λήφθηκε πριν από 8 μέρες από την Πηγή: Zougla.grΑναζήτηση με τις λέξεις:
ΠΗΓΗ: Zougla.gr
Αξιολόγηση πηγής από τους χρήστες: 60 % (4 ψήφοι)
Ημερομηνία-Ωρα:14 September 2018 - 17:25
Κατηγορία είδησης: -
Ανακατευθύνσεις:5


Αξιολογήστε την ΠΗΓΗ του άρθρου (Zougla.gr)


Αξιολογήστε την ΠΗΓΗ αυτού του άρθρου. Βοηθήστε τους άλλους χρήστες να επιλέξουν τις καλύτερες πηγές ενημέρωσης.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε:

  • Εχει ο τίτλος άμεση σχέση με το περιεχόμενο ?
  • Είναι το άρθρο ατελές και παραπέμπει σε άλλο site ?
  • Περιέχει ο τίτλος λέξεις υπερβολής προκειμένου να προσελκύσει άσκοπα ?


Βαθμολογήστε επιλέγοντας από 1 (χαμηλή βαθμολογία) έως 5 (υψηλή βαθμολογία)Αναζητήθηκαν πρόσφατα

Καλοκαιρινός ο καιρός, την επίσημη πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου
Στην Ελλάδα η Αχέντ Ταμίμι, σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα
Για κακούργημα παραπέμπεται ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της Ομόνοιας
Προχωρημένες επαφές για αύξηση στον Πέλκα
Κώστας Βενετσάνος για Ελένη Μενεγάκη: "Με ενοχλεί πια" (video)


Ξύλινα Γράμματα HOMENIO


Ροή Ειδήσεων
Μαρτίνες «Να παραμείνουμε ήρεμοι»

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ελικόπτερο μπήκε στο γήπεδο για να «σώσει» οπαδό (vid)

Τραγικός ο νεότερος απολογισμός του ναυαγίου στην Τανζανία: Πάνω από 200 οι νεκροί

Εκατό νεκροί από χολέρα στη Νιγηρία μέσα σε δύο εβδομάδες

Καναδάς: Τουλάχιστον 30 τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές από ανεμοστρόβιλο στην Οτάβα

Αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών για την επίσκεψη Ερντογάν: Επέστρεψαν προσκλήσεις για το επίσημο δείπνο

Λαβρόφ: "Η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ"

Γενικά αίθριος ο καιρός στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή

Επίθεση στο Ιράν κατά τη διάρκεια παρέλασης: 25 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά

Η κατάρα του «club των 27» και οι θρύλοι της μουσικής που έζησαν σύντομη ζωήΤο xnews.gr συλλέγει ειδήσεις και άρθρα από ελληνικά ειδησεογραφικά sites και τα παρουσιάζει περιληπτικά σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη σας. Ενημερωθείτε πρώτοι για τα γεγονότα όπως μεταδίδονται σε real time, συνδυάστε την ενημέρωσή σας από διαφορετικές πηγές.
xnews.gr - Real Time News - Δελτία Τύπου & Επικοινωνία με το xnews.gr στο email: gotoxnews@gmail.com - Facebook: Facebook


UP